Losse speakers bij Aurora Kontakt – OPRUIMING

Wij hebben een partij speakers op de kop getikt in allerlei soorten en maten. Kom eens langs in Amsterdam om te bekijken wat er nog op voorraad is.

Verkoper van de maand!

Onze Said was gisteravond te bewonderen in De Wereld Draait Door! Gedurende 20 minuten gaf hij antwoord op alle vragen van Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts omtrent de transitie van gloeilampen naar LED lampen. Op zijn geheel eigen wijze…

Kijk hier de uitzending!

Goedkope LED lampen kunnen storen

Storingen bij wifi, radio, tv en huistelefoon

Ledlampen ontregelen verbindingen in huis

Amsterdam – Energiezuinige led-verlichting die de overheid adviseert als vervanger van oude gloeilampen, zorgt vooral thuis voor storingen van radio en televisie, wifi en de huistelefoons.

Een aantal van dergelijke leds ontregelt verbindingen, ziet het Agentschap Telecom. Deze toezichthouder begint een groot onderzoek onder vijftig leveranciers.

„Even een gloeilamp eruit en een led-lamp erin, dat werkt verre van optimaal”, zegt verlichtingsexpert Ad Musters.Ⓒ Foto 123RF

Die moesten hun lampen vanwege eerdere klachten al aanpassen. Na een test in 2016 onder een dertigtal lampen, voldeed vrijwel geen enkele aan alle overheidseisen.

„We weten dat er nog steeds verlichting op de markt is die niet goed is”, constateert nu projectleider Ron Molenkamp van de waakhond over deze populaire led-lampen.

Gloeibollen

Omdat huishoudens en bedrijven massaal overgaan van hun aloude tl-verlichting en gloeibollen op zuiniger led-lampen, dreigt het Agentschap ook met maatregelen. Bij grote verstoringen kan het de complete collectie van de markt halen.

Die kans op storingen neemt ook nog eens toe: huishoudens gebruiken steeds meer apparatuur die consumenten draadloos via hun wifi besturen, van tv tot tablet maar ook al koelkasten, alarminstallatie en garagedeuren.

Radio-amateurs en lichtexperts voelen zich gesterkt door de aanpak van de waakhond om de veiligheid te garanderen. In bouw- en supermarkten zien zij nog altijd een lading spotgoedkope lampen die vanwege de overgang op ’groenere’ verlichting „een steeds groter probleem” worden, aldus de in Veron verenigde radioamateurs.

Draadloos

„Niet alleen voor onze amateurbanden”, benadrukken ze, „vooral ook voor alles wat draadloos communiceert en gevoelige elektronica bevat.”

Volgens verlichtingsexpert Ad Musters van Thal Technologies is het probleem thuis vaak ook de oude fitting. „Even een gloeilamp eruit en een led-lamp erin, dat werkt verre van optimaal.” Hij waarschuwt voor ’cowboys’, led-leveranciers die goedkoop rommel aanbieden. De Consumentenbond tipte eerder om scherper te letten op herhaalde tests van led-verlichting. „Koop goede spullen en leg ze met kennis aan of laat dat professioneel doen”, adviseert het Agentschap Telecom. „Kijk niet alleen naar de led, let op de hele installatie, van fitting tot bedradingen.”

Volgens de grote producent Signify, de voormalige verlichtingstak van Philips, zijn verstoringen in de huiskamer te voorkomen door alleen led en fittingen te kopen die het keurmerk met wettelijke normen dragen.

Normen

Als het nieuwe onderzoek van het Agentschap Telecom uitwijst dat producten die wel aan de normen voldoen toch problemen veroorzaken „zal regelgeving en de bijbehorende normen aangepast moeten worden”, bepleit de Nederlandse massaproducent.

Voorlopig gaat de waakhond eerst in gesprek met de verkopers van de led-artikelen. Die moeten vrijwillig verbeteringen doorvoeren om storingen te voorkomen. Blijven die uit, dan zal het Agentschap ingrijpen.

“Koop goede spullen”

Maar hoe staat het met de lampen boven de kilometerslange fietspaden die komende jaren led-verlichting krijgen? En in hoeverre zijn auto’s, schepen en vliegtuigen, die wellicht ooit ook deze lichtgevende diodes krijgen, gevoelig voor storing? Met Thal Technologies zien leveranciers als Lightwell voor die bedrijfsproducten nauwelijks problemen. „De eisen daarvoor in de industrie, gemeenten of bijvoorbeeld een theater zijn erg streng”, aldus een zegsman van Lightwell, de leverancier van onder andere de gemeente Rotterdam. „Van uitval hebben wij nog nooit iets gemerkt. Voor dat gebruik zijn lampen eindeloos getest.”

Thal Technologies ziet dat producten al sterk zijn verbeterd. „Maar er blijven cowboys met goedkope producten in de markt, daar moet je je tegen wapenen.”

Bron: Telegraaf, 25 oktober 2018, Financieel katern

Amsterdam & Aurora getroffen door grote stroomstoring

 

Aurora Kontakt in Amsterdam is vrijdag 9 maart getroffen door een ernstige stroomstoring. Deze heeft meer dan 24 uur geduurd. We hebben met behulp van een inverter en een diesel auto de kassa en de pin automaat werkend kunnen houden gedurende deze donkere tijden. De klanten worden geholpen door de verkopers met zaklantaarns. Zo wordt winkelen nog een echte belevenis, in het pikkedonker met een klein lichtpuntje door de grote winkel dwalen! Op zaterdagochtend 10 maart kunnen we via een heel lang verlengsnoer en een vriendelijke buurman een paar lampen verspreid in de winkel aanzetten, om het wat comfortabeler te maken voor onszelf en onze klanten.

Zie ook onderstaande video:

https://www.telegraafvandaag.nl/video/zo-omzeilt-winkeleigenaar-de-stroomstoring

Column in ‘De Telegraaf’ van dinsdag 12 September 2017

kringen

| Rob | Hoogland

Vrijwel elke stad heeft zo’n winkel. Zo eentje, bedoel ik, waar iedereen die op zoek is naar oplossingen voor problemen van elektronische aard, hoe ingewikkeld ook, na afloop gelukzalig glimlachend weer naar buiten loopt.

In Amsterdam heb je Aurora.

Of je nu op zoek bent naar een adapter voor een in Noord-Oost-Tadzjiskistan aangeschafte ladyshaver van het merk Kapotjeplov, of naar een plug-in voor een oplaadbare Umsalabumsa-laserpen uit 1957 die je ooit in het Chileense deel van Patagonië hebt geruild voor een halve fles tequila, de uitkomst is altijd dezelfde: de medewerker denkt anderhalve seconde na, steekt dan superieur grijnzend zijn wijsvinger omhoog en loopt vervolgens linea recta naar een van de 63.897.587 laatjes die hem in de winkel ter beschikking staan, waaruit hij het benodigde attribuut opvist.

„Alstublieft, meneer.”

En verdomd: het werkt altijd.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik daartoe getriggerd werd door de aankondiging van de eerste aflevering voor het nieuwe seizoen van Haagse lobby, de WNL-serie waarin Rick Nieman op zoek gaat naar ’de verborgen belangen’ achter politieke kwesties, die morgenavond wordt uitgezonden (21.20 uur, NPO 2). In deze eerste aflevering, zo las ik, komt Nieman tot de ontdekking dat het gloeilampverbod dat ons in 2009 werd opgelegd totaal onnodig was en het resultaat van een gênant staaltje handjeklap tussen Philips en Greenpeace. Elsevier-medewerker Syp Wynia, die de reportage begeleidde, spreekt zelfs van ’een grote zwendel’.

Boris van der Ham, toen nog Kamerlid namens D66, was erbij betrokken, net als Mariko Peters, destijds volksvertegenwoordigster voor GroenLinks. Zij drukten het verbod erdoorheen, milieuminister Jacqueline Cramer – ooit werkzaam voor Philips! – werkte eraan mee en Boris van der Ham zegt nu dat hij zich bij nader inzien voor het karretje voelt gespannen van Greenpeace en Philips, dat per se de spaarlamp wilde introduceren maar nota bene nog steeds gloeilampen voor de Aziatische en Afrikaanse markt produceert.

En wat blijkt nu?

Die spaarlamp is giftig en nog slechter voor het milieu dan de gloeilamp.

Waarmee ik weer bij Aurora uitkom, waar mannen van de praktijk werken.

„Zeg het maar, meneer”, zei een van de medewerkers toen ik mij in 2009 bij zijn winkel meldde.

„Doe mij maar een stuk of twintig spaarlampen”, zei ik. „Je bent een plichtsgetrouw burger of je bent het niet.”

„Ik verkoop ze natuurlijk graag, meneer”, zei de medewerker. „Maar wat wordt het volk hier toch belazerd. Die spaarlamp is helemaal niet milieuvriendelijker. Er zit hartstikke giftig kwik in. Wij zullen er dan ook alles aan doen om de gloeilamp zo lang mogelijk te verkopen.”

En zo geschiedde.

Kijk, deze affaire zou nu wél een parlementaire enquete waard zijn.

Tip: roep die Aurora-verkoper als getuige-deskundige op.

En vraag hem dan meteen hoe we met die windmolens, elektrische auto’s en zonnepanelen worden geflikt.

foto 1:  kh1234567890
foto 2: mokums.nl