De Langst Brandende Gloeilamp Ooit!

Dit is wat ze noemen…

An Amazing Discovery, Jim!

Livermore Light Bulb - © Centennial Bulb Org

Livermore Light Bulb

De oudste gloeilampen hadden een levensduur van ca. 150 uur. Bij hedendaagse gloeilampen mag je rekenen op ca. 1000 uur. Maar wat te denken van Livermore’s Centennial Light? Dit is een gloeilamp waarvan beweerd wordt dat hij al bijna 110 jaar onafgebroken brandt! En op 18 juni 2011 is het zover: dan brandt de lamp in de brandweerkazerne nr. 6 in Livermore, Californië (oostelijk van San Francisco) precies 110 jaar.

De beroemde lamp van dichtbij

De beroemde lamp van dichtbij

Deze bijzondere lamp heeft ondertussen zijn plekje in het Guiness Book of Records verdiend, was te zien in een aflevering van de Myth Busters en speelde de hoofdrol in een voorleesboek voor kinderen The Firehouse Light door Janet Nolan. Uit dit boek:

Finding firefighting equipment in the dark was not easy. Then one day a businessman gave the firefighters a gift. No longer would they have to waste time lighting lanterns. A wire burning inside a ball of glass would light the way. Day after day, year after year, the lightbulb did not burn out.

En toen internet zijn intrede deed, kreeg het dapper brandende gloeilampje boven de brandweerauto’s zijn eigen homepage. Met een webcam! Jammer alleen dat de webcam na drie jaar kapot ging. Nu hangt er dus een nieuwe webcam.

Webcam Livermore's Centennial Light

Live webcam - Livermore's Centennial Light

Is de lamp ooit uit geweest? Oh, zeker. De lamp moest een paar keer verhuisd worden, soms van de ene naar de andere verdieping, soms ook van de ene kazerne naar een andere kazerne in de stad. Oorspronkelijk had de lamp een vermogen van 60 watt, nu brandt hij met een vermogen van een bescheiden 4 watt en dient als nachtlampje op zijn huidige plek boven de brandweerauto’s in de kazerne nummer 6.

Kun je de lamp met eigen ogen zien? Natuurlijk, daar dient de webcam voor. Maar ook kun je ter plaatse een kijkje nemen. Maar alleen als er een brandweerman aanwezig is. Loop naar de achterkant van de kazerne en druk op de bel. Mocht er niet opengedaan worden, dan kun je de lamp nog altijd bekijken door het raam aan de linkerkant van de gevel. Het adres van de kazerne is:

Fire Station #6
4550 East Avenue
Livermore, California
Verenigde Staten
www.centennialbulb.org

Reacties

2 Reacties op “De Langst Brandende Gloeilamp Ooit!”

  1. Prêt à jeter – Ready to throw – een documentaire : Wij verkopen nog gloeilampen op 31 maart, 2011 12:40

    […] taal is Frans, maar men hoort ook Spaans, Engels en Catalaans met Franstalige ondertitels. Ook de beroemde gloeilamp in de brandweerkazerne van Livermore (Californië, USA) komt aan bod in deze […]

  2. Rita Sue Worley op 11 april, 2011 01:42

    Ik ga dit online uit Engels proberen en vertalen in het Nederlands, hopen werkt het! Ik ben van de V.S. en ik denk dat de bol een mirakel is! Het heeft sinds het eind van de Victoriaanse Era geglanst, en het heeft door 2 wereldoorlogen, de atoombom geglanst, en talloos andere oorlogen en gebeurtenissen… Maar daar blijft het, vreedzaam gloeiend boven de moderne brandvrachtwagens. Ik zou vakantie eerder dit stuk van Amerikaanse geschiedenis dan zelfs Disneyworld zien! Het is enkel vreedzaam en rustig zo… Het is ook symbolisch aangezien het ‘ houdt; filaments’ van onze levende geschiedenis en helder branden. Dank u voor het posten… Ik ben blij dit licht vele ventilators rond de wereld heeft! Het zal altijd onze harten verlichten!

Reageer